Design a site like this with WordPress.com
Get started

Sekswerkers op de Wallen: Het is hier niet te druk, wij willen hier niet weg!

Volgens sekswerkers zijn de Wallen niet te druk, dat blijkt uit onderzoek onder ruim 170 sekswerkers in het gebied. Ruim 71% van de sekswerkers vindt het niet te druk op de Wallen. Sterker nog, 61% van de sekswerkers vindt het zelfs minder druk geworden.

Ook zijn 67% van de sekswerkers op de Wallen niet van mening dat er te veel toeristen zijn in het gebied. Sekswerkers blijken bovendien erg positief over toerisme te zijn, volgens 73% van de sekswerkers is toerisme juist goed voor hun business.

Dit komt voornamelijk omdat toeristen de voornaamste klandizie van de sekswerkers zijn op de Wallen. Maar liefst 65% van de sekswerkers werkt voornamelijk met toeristen, bovendien hebben toeristen voor 51% van de sekswerkers ook de voorkeur.

Wel merkt 53% van de sekswerkers dat de inkomsten achteruit zijn gegaan, sekswerkers wijten dit echter niet zozeer aan de drukte of het toerisme. De voornaamste reden waarom sekswerkers minder geld verdienen, is volgens 53% omdat mensen te weinig geld hebben. Daarnaast lopen er volgens 47% van de sekswerkers ook te veel mensen met kinderen rond.

Volgens 26% van de sekswerkers komt het zelfs omdat er te weinig mensen naar de Wallen komen. Sekswerkers zien dan ook niets in de maatregelen van de gemeente om de drukte en het toerisme in het gebied te verminderen. Sterker nog, 36% van de sekswerkers wilt zelfs dat de gemeente de stad juist meer gaat promoten onder toeristen die meer te besteden hebben.

Plannen van de burgemeester om prostitutie elders in de stad een plek te geven, daar zien sekswerkers op de Wallen dan ook niets in. Ruim 93% is tegenstander van deze plan en blijft liever echter het raam werken. Uit onderzoek blijkt dat 35% van de sekswerkers juist meer ramen willen op de Wallen, iets wat slechts in 1 scenario voorkomt van de burgemeester. Red Light United schiet de andere 3 scenario’s van de burgemeester dan ook af als ‘een nachtmerrie voor sekswerkers op de Wallen’.

Wel willen de sekswerkers dat de gemeente meer verantwoordelijkheid neemt. Zo wilt 55% van de sekswerkers dat ongewenst foto’s of video’s maken van sekswerkers verboden wordt, en wilt 47% van de sekswerkers dat er iets gebeurt tegen respectloos gedrag.

Red Light United, de belangenvereniging van sekswerkers op de Wallen, die dit onderzoek heeft uitgevoerd, stelt dat de recente maatregelen van de gemeente tegen de drukte en het toerisme in de buurt, compleet in gaat tegen de belangen van de sekswerkers. Volgens de vereniging is iedere maatregel die genomen wordt tegen toerisme op de Wallen, een maatregel tegen de sekswerkers op de Wallen.

Red Light United stelt dat sekswerkers juist meer toeristen willen, maar wel de juiste doelgroep. Volgens de vereniging komt nu de verkeerde doelgroep naar het gebied toe, die voornamelijk bestaan uit low budget toeristen en gezinnen met kinderen. Volgens de vereniging is dit vooral het gevolg van Project 1012, waardoor het karakter van de buurt sterk is veranderd, met tot gevolg dat er ook een ander publiek komt.

Volgens Red Light United is dit dan ook de reden dat sekswerkers in het onderzoek aangegeven dat zij willen dat de stad meer gepromoot wordt, en dat er meer ramen moeten komen op de Wallen, waardoor de buurt haar oude karakter weer terug krijgt. Hiermee hopen de sekswerkers dat de toeristen van vroeger weer terug komen, en dat het gebied minder aantrekkelijk wordt voor mensen met kinderen en low budget toeristen.

Red Light United is dan ook niet blij met recente maatregelen zoals het verbod op rondleidingen op de Wallen. Volgens de organisatie zendt een dergelijk verbod op rondleidingen het verkeerde signaal uit, namelijk dat toeristen niet meer welkom zijn. Bovendien wilt Red Light United juist dat goed getrainde gidsen respectloos gedrag tegen sekswerkers tegen te gaan. Red Light United ziet dan ook meer in een keurmerk voor gidsen op de Wallen, wat in samenspraak met de sekswerkers op de Wallen de goede van de slechte gidsen in het gebied moet scheiden.

Red Light United heeft het onderzoeksrapport met de aanbevelingen aan de gemeente in een brief naar de gemeenteraad gestuurd. Zij hopen dat de gemeente en de burgemeester zullen luisteren naar de sekswerkers, want tot op heden zijn sekswerkers niet betrokken geweest bij de maatregelen van de gemeente, noch bij de scenario’s die de burgemeester heeft gemaakt voor prostitutie in het gebied.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close