Sekswerkers Wallen willen weer aan de slag

Sekswerkers op de Amsterdamse Wallen hebben een protocol ingediend om eerder open te mogen gaan. Tot 1 september is sekswerk namelijk wegens de corona maatregelen niet toegestaan van de overheid, maar de sekswerkers willen en kunnen niet zo lang wachten, zo stellen de sekswerkers zelf.

Red Light United, de belangenvereniging van raamprostituees op de Wallen, stelt dat het een illusie is om te denken dat sekswerk stopt vanwege de maatregelen. Sekswerkers op de Wallen krijgen momenteel financiële ondersteuning vanuit de TOZO die voor ZZP’ers geldt. Maar de TOZO dekt niet de kosten voor de vaak torenhoge huren die sekswerkers betalen voor woonruimte. Daarom hebben sekswerkers vaak geen andere keus dan de illegaliteit in te gaan.

‘Al vanaf het begin waren er signalen dat veel sekswerkers de illegaliteit in doken toen alles dicht moest. Dat waren de sekswerkers die geen of weinig financiële buffers hadden. Het resterende deel van de sekswerkers, die wel een financiële buffer hadden, dreigen nu ook de illegaliteit in te gaan als we moeten wachten tot 1 september,’ zo stelt de voorzitter Felicia Anna van Red Light United.

‘Het is dus niet zozeer de vraag of sekswerk kan door gaan tijdens de corona, maar vooral hoe de overheid daarmee hiermee om wilt gaan. Dat sekswerkers gewoon doorgaan is een feit, maar hoe langer het verbod duurt hoe meer de illegaliteit toeneemt met alle risico’s van dien. Wij zijn er daarom voorstander van om legaal sekswerk eerder mogelijk te maken dan 1 september, maar dan wel onder strengere voorwaarden,’ aldus Anna. Immers is corona geen seksueel overdraagbaar virus, waardoor er feitelijk geen verschil zit tussen sekswerkers andere contactberoepen zoals een schoonheidsspecialiste en een kapper, die wel vanaf 11 mei aan de slag mochten.

Sekswerkers worden nu echter geschaard bij de sportscholen die ook pas vanaf 1 september open zouden mogen, omdat er sprake zou zijn van een zware fysieke inspanning waardoor mensen meer luchtdruppeltjes uitstoten bij het ademen. Toch is dit niet terecht aldus de sekswerkers zelf. ‘Sekswerk is niet zo fysiek inspannend als men denkt. Sekswerk is geen zwoele vrijpartij zoals in de Titanic, maar vrij klinisch en professioneel met veel oog voor hygiene. Het werk is wat dat betreft net zo inspannend als het werk van een masseuse die wel vanaf 11 mei aan de slag mocht gaan,’ stelt Felicia Anna. ‘Zoenen gebeurde bijvoorbeeld ook niet op de Wallen voor de corona crisis. Dat is gewoon onhygiënisch,’ zo stelt Anna. ‘Bovendien hebben sekswerkers net als bijvoorbeeld kappers slechts één op één contact met hun klanten. Het is dus niet zoals in een sportschool dat veel mensen aanwezig zijn in één ruimte.’

Daarnaast is dit niet het eerste virus waar sekswerkers mee te maken kregen. Sekswerkers hadden daarom hygiene reeds hoog in het vaandel staan. ‘Regelmatig handen wassen, dat deden we al voor corona uitbrak. Zelfs aftrekken met condoom was op de Wallen al gebruikelijk voor de corona crisis,’ zegt Anna. Dit is dan ook de reden dat, ondanks het feit dat sekswerk een risicoberoep is voor SOA’s, gemiddeld het aantal SOA besmettingen onder raamprostituees op de Wallen 6 keer lager ligt dan gemiddeld in Nederland.

In het voorstel staat onder andere dat zowel de sekswerker als de klant latex handschoenen en mondkapjes moeten dragen, orale seks en zoenen niet is toegestaan en seks wordt alleen aangeboden in posities waar men met het gezicht van elkaar wegkijkt. Het protocol, dat tevens wordt gesteund door de raamexploitanten op de Wallen, is inmiddels opgestuurd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close